Ion Barbu

1895 – 1961

Univers poetic
Noutatea poeziei sale consta in prelucrarea originala a folclorului de tip oriental.
Cultiva poezia ermetica, care cere initiere la fel ca matematica.
1921 – debut in volum, Dupa melci, pe care o retrage imediat de pe piata din cauza ilustratiilor.
1930 – vol. Joc secund, titlul explica crezul sau artistic. Poezia este un joc secund pentru ca este o reflectare, o copie esentializata a realitatii care este la randul ei o copie a cerului ideilor purificate, dar e mai pura pentru ca reflecta realitatea esentializand-o.
Postum: Ochean, Joc secund, Pagini de proza. In 1970 apare editia completa a operei ingrijita de Romulus Vulpescu.
Barbu se delimiteaza ferm de poetii contemporani lui, este partizanul odei pindarice.
In articolul Poezia lenesa numeste poezia traditionala „poezie oloaga si infantila”. Compara poezia simbolista cu un plaman tremurator, expectorant, nu accepta nici poezia conceptuala, nici de confesiune. Pe T. Arghezi il considera un poet „refuzat de Idee”, poet fara mesaj, simplu potrivitor de cuvinte. ii reproseaza lui Blaga ca a facut concesii foarte mari mitologiei conducand poezia spre pitoresc.
Nota ca poezia si geometria se intalnesc intr-un loc luminos, locul esentelor. Poetul este un demiurg, creator al unor universuri probabile. Poezia nu trebuie sa mai fie expresie a starilor interioare, ea devine contemplare a lumii, a universului, comunicare cu marile armonii ale firii. Este o stare de pura intelectualitate.
Barbu apropie simbolul poetic de cel matematic vazand in el singura posibilitate de unire a conceptelor aparent antagonice. intelege simbolul in maniera neoplatonicilor, adica operand legatura dintre divinitate si om.
Poezia si geometria sunt orientate spre revelarea structurilor ascunse ale universului.
Conceptul de univers probabil pe care il creeaza in actul demiurgic nu este nici un corespondent al realitatii, nici o proiectie a imaginarului ca la romantici, ci un simbol, care pune in evidenta esentele realului, sensurile sale profunde. Aici matematica se intalneste din nou cu poezia. …

3 thoughts on “Ion Barbu

  1. Ion Barbu e genial! E uimitor, poti sta ore in sir sa te gandesti la sensurile unei poezii, zile, poate chiar mai mult… Mi-a placut foarte mult, chiar daca am citit fara sa am timp suficient sa aprofundez…

  2. Articolul de fa?? este incomplet. La Ion Barbu poezia este realizat? în 3 etape: 1. aparent parnasian? (influen?e parnasiene), 2. baladic-oriental?, 3. ermetic? (vol. „Joc secund” ?i „Timbru”).
    El consider? poezia ca fiind o prelungire a geometriei.
    Opere preferabile pentru BAC ar fi „Oul dogmatic” ?i „Riga Crypto ?i lapona Enigel” (exist? corela?ii cu „Ritmuri pentru nun?ile necesare” – Uve Den Rode).

  3. Da, ai dreptate, este incomplet, nu am avut timp sa revin asupra lui si sa il termin… Absenta diacriticelor face dificila intelegerea comentariului tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *