8
Jul

Opera literara

   Posted by:    in Teorie literara

Opera literara este o creatie/un text in care autorul creeaza un univers propriu, pornind de la elemente ale realitatii, pe care le combina potrivit propriei viziuni despre lume, sentimentelor si imaginatiei sale.

Relatia realitate - fictiune in opera literara
AUTORUL:
-    observa, selecteaza datele realitatii;
-    proiecteaza asupra lor propria conceptie despre lume,sensibilitate, imaginatie;
-    transfigureaza artistic realitatea.

Opera literara instituie o relatie de comunicare specifica intre autor si cititor.

Teme si motive literare (elemente de continut al operei literare):

Tema - un aspect general din realitate (viata obiectiva) prezentat de autor in mod subiectiv in opera literara (de exemplu: dragostea, copilaria, natura, razboiul, satul etc.).
Motivul literar - o particularizare a temei, un element de constructie a temei intr-o opera literara, care se repeta fie in scrieri diferite, fie in aceeasi opera literara. Motivul poate reprezenta o situatie cu caracter de generalitate (probele la care este supus personajul de basm), un obiect (bagheta fermecata), un numar simbolic (trei) etc.
Laitmotivul - motiv central care se repeta de mai multe ori intr-o opera, pentru a accentua imaginea artistica. In poezie, se integreaza uneori, refrenului.

This entry was posted on Wednesday, July 8th, 2009 at 11:52 am and is filed under Teorie literara. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments so far

 1 

mia fost de mare folos acest context

January 3rd, 2012 at 1:01 pm
Paula
 2 

Buna seara ! Am si eu o intrebare .:D Perspectiva din care un autor emite un mesaj al textului cum poate fi? Obiectiva sau subiectiva ? sau pot fi aceleasi tipuri ca si la narator(omniscient, martor,obiectiv)?

January 19th, 2012 at 8:30 pm

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment