6
Oct

Clasicismul

   Posted by:    in Literatura, Teorie literara

- curent literar si artistic din secolul al XVII-lea si inceputul celui de-al XVIII-lea (aparut in Franta)
- monarhia absoluta (domnia lui Ludovic al XIV-lea)
- rationalismul lui Descartes

Manifest literar:  Nicolas Boileau, Arta poetica (1674): arta este expresia ratiunii, iar scopul artei este sa placa si sa moralizeze

Trasaturi/ principii estetice
- curent rationalist
- obiectivitatea
- respectarea normelor de compozitie/ a regulilor (celor trei unitati: de loc, de timp, de actiune)
- interesul pentru natura umana (tipuri eterne)
- idealul imbinarii frumosului cu binele si adevarul, a utilului cu placutul
- ordine, echilibru, armonie, rigoare
- puritatea genurilor, sobrietatea stilului
- scopul: didactic, moralizator

Surse de inspiratie/teme
- antichitatea greco-romana, mitologia antica

Raportul cu timpul
- atemporalitatea, perenitatea, valorile general-umane

Personajul literar
- “caracterele” (personaje cu o singura trasatura psihologica sau comportamentala, de ex.: avarul, ipocritul, orgoliosul etc);
- interes pentru tipurile eterne
- consecventa caracterului cu sine
- in tragedie: idealul canonic (model social conform normelor bunului gust si bunului simt; personajul provine din aristocratie)
- victoria ratiunii asupra pasiunii
- omul abstract, exemplar; apoteoza omului
- universalul

Stilul
- stilul inalt
- puritatea: refuzul amestecului de stiluri, genuri sau specii
- claritate, precizie, concizie
- sobrietate, armonie, echilibru

Specii cultivate/Reprezentanti in literatura universala
- specii dramatice: tragedia (P. Corneille, J. Racine), comedia (Moliere)
- specii lirice: oda, idila, epigrama, poezii cu forma fixa
- specii epice: fabula (La Fontaine), satira, scrisoarea, epopeea

Reprezentanti in literatura romana: poetii Vacaresti, Gh. Asachi, C. Negruzzi, Gr. Alexandrescu

This entry was posted on Tuesday, October 6th, 2009 at 12:15 pm and is filed under Literatura, Teorie literara. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment