Archive for July, 2009

22
Jul

DOOM 2005

   Posted by:    in Limba si comunicare

1. Despartirea in silabe
- se accepta fie despartirea pe baza de pronuntare, fie dupa structura, tinand seama de elementele constitutive, in special prefixe: in-e-gal/i-ne-gal, a-nor-ga-nic/an-or-ga-nic
- se respinge a doua posibilitate cand conduce la secvente care nu sunt silabe: nevr-al-gi-e Read the rest of this entry »

Jakobson a fost printre primii care au sugerat o schema a comunicarii lingvistice. Din punctul sau de vedere, in orice act de comunicare verbala intervin urmatorii factori constitutivi: Read the rest of this entry »

21
Jul

Amintiri din copilarie - II

   Posted by:    in Uncategorized

Amintiri din copilarie reprezinta opera de maturitate artistica a lui Creanga, dovedind un scriitor pe deplin format, cu un stil rafinat si cu o exceptionala capacitate de fixare a unui univers uman necunoscut pana atunci in literatura romana. Read the rest of this entry »

18
Jul

Amintiri din copilarie

   Posted by:    in Literatura

In centrul Amintirilor se afla, cum ar spune Proust, “universul pierdut”, copilaria si implicit satul natal care este vazut ca un topos magic, ca o axa a lumii, ca un centru al universului in care s-a petrecut minunea nasterii sale, unde existenta este traita dupa ritualuri stravechi. Read the rest of this entry »

17
Jul

Calitatile stilului

   Posted by:    in Stilistica

Calitatile generale ale stilului
Indiferent de stilul de comunicare abordat, acesta trebuie sa indeplineasca, in principal, urmatoarele calitati: Read the rest of this entry »

8
Jul

Dramaturgia

   Posted by:    in Teorie literara

Dramaturgia — acceptii ale termenului: text dramatic, arta a spectacolului teatral.
Dramaturgia - termen mai cuprinzator decat genul dramatic, incluzand atat conceptul de text dramatic, cat si pe acela de arta a spectacolului dramatic (reprezentarea scenica, in fata publicului, a textului dramatic).
Specii dramatice: tragedia, comedia, drama. Read the rest of this entry »

8
Jul

Poezia

   Posted by:    in Teorie literara

Poezia (din gr. poiesis - creatie) - opera cu anumite caracteristici formale, care sugereaza sentimente, emotii, idei, prin ritm, armonie si imagine. Specificul poeziei este dat de relatia care se stabileste intre forma (versuri, muzicalitate, caracteristicile limbajului poetic: expresivitate, ambiguitate, sugestie) si continut (expresia emotionala a sentimentelor; expresia unei alte logici, logica poetica). Read the rest of this entry »

8
Jul

Proza

   Posted by:    in Teorie literara

Naratiunea
(1). Mod de expunere literara specific genului epic, prin care se dateaza fapte si intamplari, in succesiune temporala. Naratiunea poate fi lentificata intr-un text literar pe baza urmatoarelor caracteristici: existenta naratorului care povesteste la persoana I sau a III-a; existenta actiunii (totalitatea faptelor si a evenimentelor narate); incadrarea actiunii intr-un anumit timp si spatiu; prezenta personajelor implicate in actiune; temporalitatea (succesiunea in timp a intamplarilor narate); exprimarea indirecta a atitudinii autorului.
(2). Modalitatile nararii: relatare sau prezentare a evenimentelor.

Esentiale in constructia naratiunilor sunt relatiile temporale (succesiunea evenimentelor in timp) si cele cauzale (inlantuirea evenimentelor potrivit relatiei cauza-efect).

Naratiunile au narator/”povestitor” - cel care nareaza si naratar - cel caruia i se adreseaza naratorul. Prezenta lor poate fi mai puternic sau mai slab conturata. Read the rest of this entry »

8
Jul

Opera literara

   Posted by:    in Teorie literara

Opera literara este o creatie/un text in care autorul creeaza un univers propriu, pornind de la elemente ale realitatii, pe care le combina potrivit propriei viziuni despre lume, sentimentelor si imaginatiei sale. Read the rest of this entry »